LA MEUA VIDA A L’HÈL.LADE, ENIC ALBERT 1rB


Estem a mitjan dels segle IV aC. A la mort del rei Filip II de Macedònia, Alexandre el Gran, el seu fill, es va fer amb el poder eliminant a tot aquell adversari que poguera reclamar el tron de son pare. Havia sigut preparat des de ben menut per governar. Alexandre és una gran estrateg i ha format un gran exèrcit del qual el nucli és la Falange, una formació de combat ideada per son pare. Consisteix en 16 fileres de 16 homes que formen una espècie d’eriçó difícil d’atacar. S’ha llançat a conquerir l’imperi persa, el gran somni de son pare. Des d’allà ha emprés una gran expedició fins a l’Orient. Ha arrivat a la vall del riu Indus i ha format un gran imperi, que s’ha estés per Pèrsia, Mesopotàmia, Siria i Egipte. Totes les ciutats que ha conquistat Alexandre les funda en el nom d’Alexandria. L’imperi de Alexandre el Gran ha provocat canvis importants al nostre món grec. Als territoris conquistats per Alexandre, el grec s’ha convertit en la nostra llengua oficial i culta i esta cultura s’ha expandit per Àsia i el nord d’Àfrica. És l’anomenada època hel.lenística.

Em diuen Eneas i visc a la ciutat de Pèrgam. Una ciutat totalment nova al nordest d’Asia menor, amb un gran esplendor cultural, on està aflorint l’art i la poesía, amb tot tipus d’edificis com teatres, museus i santuaris. La ciutat és coneguda per tota la Mediterrània per la nostra important biblioteca, la més gran d’aquests temps amb 200.000 exemplars. La ciutat està formada per tres nivells: la part baixa on està la Basílica i el pont, la mitja on están el gimnàs i el santuari de Demèter, la nostra deessa patrona de la ciutat i a la part alta, a la cúspide del tossal està l’acròpolis destinada a la religió i la política. Alli es troba el teatre, la biblioteca i cap al nord el Palau Reial amb un quarter i un arsenal. Cap al sud s’alça el gran altar de Zeus dominant l’àgora. Els carrers son molt amples fins a 20 metres i molt llargs. Totes les edificacions tenen altes columnes amb personatges, altes portes i arcs de triomf. Sense oblidar un port enorme que és una de les principals fonts del nostre comerç.

Ací les cases són molt modestes, d’una sola planta quadrada amb dos o tres habitacions molt reduïdes obertes a un pati. La meua a més té un segon pis al que s’accedix des de l’exterior per una escala de madera. En lloc de teulada tinc un terrat. Les pareds estan fetes de ratjola i escaiola El pati està decorat amb mosaics i les parets de la casa decorades amb tapiços. El meu fill i jo dormim a l’andró, baix a la part privada de la casa, mentre que la meua dona i les meues filles dormen al gineceu a la planta superior. Les portes s’obrin cap a fora, per lo que, abans d’eixir tinc que pegar.los uns colpets per a no llastimar als vianants. Cuinem a l’aire lliure perquè el fum del foc no entre dins de la casa. Aci vestim amb una túnica molt simple anomenada Quitó, que consisteix en un rectangle de tela no cosida, preferentment de lli i envoltada al cos amb estils casi idèntics tan per a l’home com per a la dòna. Baixe tots els dies de bon mati al camp on tinc un terreny amb moltes oliveres. Ens alimentem amb pa i vi casolans i amb fruites, verdures i llegums que comprem o intercanviem per l’oli al mercat. 

Soc llaurador, faig oli de les oliveres que tinc al meu camp amb una xicoteta prensadora on trac prou oli per a tot l’any, que venc o intercanvie per altres aliments com el vi, el blat, fruites i llegums per a tota la familia aci al mercat de la ciutat. De l’oli també fem sabó i perfums que venem per a perfumar les cases i els carrers, (ja que fan molt mala olor). Els diumenges tota la familia anem a l’acròpolis i gaudim dels actes religiosos i dels jocs olímpics que es celebren a la ciutat, això si, després de passar pel santuari per a agraïr a la nostra deessa Demèter les bones collites d’olives que ens ha donat en la temporada.


El temple més important de Pèrgam es el gran altar de Zeus a l’àgora de la ciutat. La més important mostra de l’art, del saber i del pensament hel.lenístic, caracteritzat per les seues 28 enormes escalinates i sòlides columnes d’ordre corinti i un friso exterior que representa la lluita entre gegants i els dèus de la mitología grega. El friso interior narra la història de Telèfos. La teulada està coronada per caballs, figures de déus i escenes de la caça del lleó. 

L’agricultura és la principal activitat que tenim a la ciutat i encara que la vida al camp es molt dura i pobra, em defenc molt be amb l’oli. La meua esposa i les meues filles el.laboren els sabons i els perfums de l’oli que jo amb l’ajuda del meu fill obtinc de les olives. Tenen molt bona eixida, perquè són productes que aci són molt apreciats. A més de confeccionar les dones al teler de casa la roba per a vestir-nos, per lo que també contribuixen a l’estabilitat económica familiar i poder fer front als impostos. El meu objetiu es arrivar a comercialitzar el meus productes a les ciutats veïnes gràcies al gran port que tenim que ens facilita el comerç marítim per tot el Mediterràni.

Comentaris