LA MEUA VIDA A EGIPTE, Enric Albert 1rB

Vivim en temps de Ramsès II, més conegut com Ramsès el Gran, per l’any 1333 aC, als 30 anys del seu regnat. Fill de Seti I, fill d’un militar egipci de familia noble anomenat Ramsès , qui va ser nombrat faraó per no tindre hereu l’anterior faraó Horemheb de la dinastia XVIII. Ramsès II és un gran constructor, modifica i amplia obres anteriors, continua algunes obres del seu pare i en fa de noves, no para de construir temples i palaus per tot Egipte des del delta fins a Núbia. Entre ells puc destacar la gran sala hipòstila del temple de Kamak. També ha construït un temple a Tebes, dedicat a Amon-Ra, al costat del seu palau. Està construint tres fortaleses, per assegurar la protecció del nord d’Egipte: una a l’oest de la que serà Alexandria, una prop de Tell Abqain i una altra a la rodalia de Kom-al-Hisn. També està construint dos temples excavats a la roca a Abu-Simbel i la tomba de Nefertari a la Vall de les Reines, una gran tomba hipogeu per als seus fills a la Vall dels Reis. Al quart any del seu regnat, es va declarar guanyador de la Batalla de Cadeix, l’exèrcit egipci contra l’exercit hitita en Kadesh. 

En diuen Anum i la ciutat on visc es diu Avaris, situada al nord-est del delta del Nil. Una de les més grans de tot Egipte. Està rodejada per una gran muralla i dividida per un carrer principal. Ciutat de palaus, temples amb esfinges per tot arreu, carrers amples i cases grans i rectangulars. Generalment, aci hi han cases molt adinerades i tenen dos pisos d’alçada i disposen d’habitacions per a la família i els servidors, magatzems, jardins amb palmeres i estanys amb flors de lotus i peixos. Estan construïdes amb murs d’atovó, elaborat amb fanc del Nil, mesclat amb tires de lli. Les parets blanquejades per a minorar la calor del sol i decorades amb jeroglífics de Kemet. Ací la societat és molt higiènica i donem molta importància a l’aparença, per lo que als mercats es venen sabons fets de greix d’animals i guix i també una gran varietat de perfums. 

La casa on vixc es senzilla però molt acogidora. No molt gran i rectangular. El sostre està fet de troncs de palmera lligats i un entrellaçat de palmes, que es cobrix amb un aglomerat de fang. Damunt d’aquest hi ha un terrat, que gaste com a magatzem i per a dormir a les nits caloroses. S’hi accedix per una escala exterior amb un cobert de branques de palmera. Al meu temps lliure em dedique a cuidar les meues terres, prendre bons aliments com llegums, fruites i verdures per a estar ben fort i exercitar els meus músculs amb exercisis per a enfortir-los. La roba que duc de diari es una faldilla enrrollada a la cintura amb un cinturó de cuir i sandàlies, prendes lleugeres pel clima càlid al que vixc. 

El meu ofici es el de soldat, on lluite pel meu bon nom i per defendre al Faraó, a més, d’obtindre un títol o condecoració com l’anomenat “L’Or del Coratje”. Vaig tots els dies a l’escola d’oficials per aconseguir un ascens i arrivar a ser assistent personal d’algún noble o d’algún dels fills del rei. A canvi solc rebre una parcel.la de terra i ramat per a treballar-los al temps lliure en època de peret per a fer la sembra. Celebrem amb pa i cervesa les bones collites.

Ací, el faraó viu envoltat de riqueses, grans palaus amb centenars de servents i esclaus. Es treballa molt en la construcció de pirámides, escultures i les obres de conservació de canals i de tombes dels antics faraons com la de son pare Seti I decorades ricament, representades amb figures que expresaven cóm voldrien viure després de la mort.

En resum, jo pertany a un grup social intermig. Tinc una vida prou acomodada i privilegiada, no tinc que pagar tributs ni treballar de manera gratuita, a mès de gaudir d’un bon prestigi i d’una bona posició econòmica. Tal volta, em case algún dia en alguna de les filles del faraó i acabe formant part de la reialesa.

Comentaris