LA MEUA VIDA A KEMET, Candela Peiró Flórez 1rB


Hola soc Shalise i visc a la ciutat de Waset, en Kemet.

En aquests moments està regnant el faraó Amenofis III, també conegut com Amenhotep III. Encara que en Waset tots ens dirigim a ell com el “Faraó Sol”, com mostra de respecte cap a ell i perquè en els 31 anys que porta de regnant ens ha portat a la riqueza, prosperitat i a la tranquilitat. A més encara no ens ha portat a cap guerra. A Waset li tenim molta estima també perquè quan tenia 10 anys va morir el seu pare, Tutmosis IV, i ell amb l´ajuda de la seua mare, hitita Mutemuia, va haber de regnar.

Durant aquest temps ha fet moltes construccions en el temple de Luxor, el d'Amón en Karnak i un temple dedicat a la deessa de la veritat i la justícia, Maat. També ha supervisat la construcció d´un nou temple a Waset, una monumental i bellíssima edificació. En l´onzé any del seu regnat va començar un grandíssim palau en Malkata, en la ribera occidental, del riu Nil, com a regal a la seua dona Tiy. D´igual manera, ha manat construir el seu temple mortuori en la zona de Kom el Hitan, que és el major complex religiós de Waset. A l´entrada del complex estan els Colossos de Memnón. A part de construir ha Waset també ha construït en ciutats com Menfis, Helióplis i fins i tot ha arribat a construir temples en Nubia, com el de Soleb.

M´agrada molt viure a Waset sobretot per la naturalessa que hi ha. Tenim unes colines gegants i molt boniques que culminen en el sagrat El-Qurn, de 420 metres d´altitud. Al costat es troba el desert aràbic. I també tenim el riu Nil, un llarguíssim riu que travessa la ciutat de nord a sud dividint-la en dues zones; l´oriental, la de la vida, i l´occidental, la de la mort. A la dreta estan els palaus reals, els temples i els edificis administratius. És la zona on es desenvolupa la vida dels ciutadans. L´esquerra està destinada a les persones relacionades amb la mort, les tombes reals o civils, i el culte als difunts. 

Com que la meua familia i jo ens dediquem al comerç, vivim a la vora del Nil. La meua casa està, feta de blocs de tova, està dividida en tres parts. L ´entrada a on tenim tenim un banc de rajola amb una escultura d´Horus, déu de les muntanyes. Després tenim una habitació per a rebre als convidats. I en la tercera habitació tenim el dormitori i la cuina, on tenim les cinc taules i cinc cadires de fusta per a menjar, i on preparem tots els díes els menjars. Per al desdejuni prenem pa i cervesa elaborada amb ordi o blat. Per a menjar i sopar preparem llegums (com cigrong, llentilles, faves, pésols…) i verdures (com ceba, all, cogombre, ensisam, col…) amb moltes espècies, com el coriandre i el comí. A vegades afegim flor de lotus o papirs, que són plantes aquàtiques que estan molt de moda. Tambè mengem botarga, una recepta molt popular feta amb ous. Per a postre prenem pa amb mel, que també s´utilitza per a fer remeis casolans. En ocasions especials preparem carn o peix. El peix no el mengem molt perquè simbolitza al déu Seth, déu de l´inframon. I la carn de vedella no la mengem molt perquè és molt cara. 

Tots el dies, abans d´anar-me a treballar, em pose la meua roba de lli. M´agrada la roba ajustada, que cau des del pit fins als turmells, perquè és el que està ara molt de moda. Els braços estan coberts per una túnica blanca amb fils rojos i marrons. En general, tota la roba dels egipcis és blanca amb decoració de fils tenyits en roig i marró. La roba del meu home és diferent. Vist un faldellín fins als genolls. La tela té uns extrems creuats i nuats a l´altura dels malucs. El que més ens agrada al meu home i a mi és quan arriba l´hora de maquillar-se. A vegades ens maquillem l´u a l´altre. Primer ens posem el khol al voltant dels ulls perquè no ens moleste el sol i per a evitar als insectes. També ens posem una ombra verda sobre les parpelles superiors. Als llabis i galtes ens posem òxid de ferro humit per a aconseguir un to de pell més vermellós. Després, per a llevar-nos tot aixó, utilitzem llet i mel per a hidratar la pell.


Com deia abans, la meua famíia es dedica al comerç. Jo venc llavors de blat i altres cereals amb l´ajuda de la meua filla Nakia. Normalment tenim més treball a principi del Peret, perquè és quan tots els agricultors venen a per les meus llavors. I el meu home, Ottah, i els meus fills Oshar i Osiris, venen eines. Ells treballen més en Shemu perquè es quan venen més eines per a la recol.lecció. Les nostres mercaderíes venen del golf Pérsic i el mar Roig a través de la ruta de Koptops, d´Àfrica, seguint el curs del riu Nil, i per les rutes del desert del Sáhara.

M´agradaria que els meus fills, de major, seguiren amb el nostre comerç, que ja porta moltes generacions. I que aconseguisquen que el negoci vaja creixent per a poder arribar a comprar-se una bonica casa gran i blanca, amb habitacions luxoses, amb molta decoració i amb un gran jardí on els seus fills puguen jugar. 









Comentaris